- warzywa
- owoce, białe, chude mięso
- produkty zbożowe grubego przemiału
- rośliny strączkowe
- drożdże
- orzechy
- słonecznik
- ryby
Dodatkami do ryżu mogą być:
- jogurt naturalny
- jarzyny (z wyłączeniem brokuł i szpinaku)
- ryba (ugotowana lub usmażona we folii)
- owoce (z wyłączeniem cytrusów)
- gotowane mięso
- lekkostrawna zupa z odrobiną mięsa
Prócz zwykłych posiłków należy pić kawę czarną, wodę niegazowaną, herbatę gorzką (ewentualnie z cytryną) i soki przecierowe. Najlepiej nie jeść już nic po godzinie 17.00. Co do ilości, to nie ma ściśle określonych norm, byle zmieścić się w 1000 kalorii.
Przykładowy jadłospis
- I śniadanie: ugotowany ryż z dodatkiem chudego jogurtu i owoców, gorzka herbata.
- II śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba, 1 plaster chudej wędliny, sałata zielona, jabłko.
- Obiad: ugotowany ryż z częścią ugotowanej piersi z kurczaka, niezbyt gęsty sok warzywny.
- Podwieczorek: sałatka przygotowana z groszku, fasolki, kukurydzy, chudego jogurtu - przyprawiona ziołami.
- Kolacja: ryż zapieczony z cynamonem i kawałkami jabłek.
Ryż jest bardzo popularny na całym świecie. W regionach, gdzie stanowi on podstawę żywienia, ludzie są przeważnie szczupli. Jego historia sięga aż pięciu tysięcy lat. W Polsce natomiast najbardziej popularny jest długoziarnisty ryż biały oraz brązowy (zawiera więcej witamin, ponieważ nie jest tak dokładnie poddawany obróbce mechanicznej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz