Zielona dieta bardzo pozytywnie wpływa na trawienie, oczyszcza cały organizm z toksyn. Warto również dodać, iż zielone produkty wzmacniają organizm i regulują ciśnienie krwi. Zieleń w produktach jest gwarancją tego, iż znajdują się w nich witaminy z grup A, E, K, C, B, a także żelazo, kwas foliowy, wapń, beta-karoten, magnez, czy fosfor. Kolor danych warzyw, owoców świadczy o tym, co mogą one nam dostarczyć. To właśnie barwniki roślinne pochodzenia naturalnego pomagają w transporcie tlenu w naszym organizmie, a jak wiadomo tlen jest niezbędnym elementem procesu spalania. To właśnie on pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Kolor zielony w roślinach pochodzi od chlorofilu. Wielu nazywa go też słonecznym barwnikiem, gdyż zieleń pochłania energię słoneczną. Duże grono współczesnych naukowców jest zdania, iż to właśnie zieleń ma korzystny wpływ na krwinki czerwone, a co za tym idzie buduje odporność organizmu, chroni go przed bakteriami, szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Przykładowy jadłospis:
- Śniadanie: zielona herbata 250 ml, ser ze szczypiorkiem, dwa owoce kiwi,
- Obiad: zupa z brokułów starta na krem, pierś z kurczaka a zieloną sałatą, zielona herbata 250 ml,
- Kolacja: surówka z zielonych warzyw (ogórek, szczypiorek, sałata, papryka zielona), kromka ciemnego pieczywa.
Tak jak w przypadku każdej diety, pamiętaj, by spożywać dużą ilość wody. Najlepiej niech to będzie 2 litry w ciągu dnia. Pamiętaj jednak o tym, iż posiłki takie jak zupy, czy też napoje również można wliczyć do łącznej ilości spożywanych płynów w ciągu doby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz