Grupa krwi A wykształciła się u rolniczych plemion, które prowadziły
osiadły tryb życia w większych grupach a żywiły się głównie roślinami.
Dzisiejsi przedstawiciele tej grupy powinni stosować wiec dietę bogatą w
nieprzetworzone i obfitujące w proteiny produkty. Dzięki temu można nie
tylko utrzymać prawidłową wagę, lecz także wzmocnić system
odpornościowy oraz unikać charakterystycznych dla grupy A chorób
cywilizacyjnych jak cukrzyca czy rak.

Reprezentantów omawianej tutaj grupy charakteryzuje niski poziom kwasu
żołądkowego, przez co niezbyt dobrze trawią oni nabiał i białka. Nabiał
jest odradzany także ze względu na fakt, że spowalnia on metabolizm.
Jednakże, zastąpić go można z powodzeniem rybami oraz tofu. Oczywiście,
osoby posiadającą grupę krwi A mogą od czasu do czasu zjeść mięso, lecz
najlepiej, jeśli jest ono gotowane lub duszone i jak najmniej
przetworzone. Poniżej prezentujemy szczegółowy wykaz produktów
polecanych, neutralnych i zakazanych.
- mięso, ryby, owoce morza
- wiemy już, że mięso powinno być stopniowo wyeliminowane z menu osób
posiadających grupę krwi A. Możemy je jednak z powodzeniem zastąpić
rybami będącymi doskonałym źródłem tłuszczów omega i białka. Azotany
zawarte w wędlinach i parówkach mogą przyczynić się do rozwoju raka
żołądka. Jeśli sięgniemy po mięso, najlepiej, jeśli będzie to drób
(indyk lub kurczak). Dla kobiet z grupą krwi A szczególnie wartym uwagi
produktem są jadalne ślimaki, czyli winniczki. Zawierają one lektyny,
dzięki którym można skutecznie zapobiegać rakowi piersi. Z ryb
szczególnie poleca się karpia, dorsza, łososia, makrelę i pstrąga. Można
sięgnąć także po krewetki, kałamarnice, kraby czy węgorza. Odradza się
spożywanie suma, ośmiornicy, ryb wędzonych i marynowanych.
- nabiał i jaja
- mleko i jaja to produkty źle trawione przez reprezentantów grupy krwi
A. Można je z powodzeniem zastąpić kefirem, zsiadłym mlekiem, sojowym
serem i sojowym mlekiem. Wśród produktów obojętnych znajdują się
jogurty, ser kozi, feta i mozzarella. Z menu najlepiej jest wykluczyć
lody, masło, parmezan, serek wiejski, sery żółte i brie.
- orzechy i pestki
- orzechy włoskie a także pestki dyni i słonecznika są doskonałym
źródłem białka dla osób reprezentujących grupę krwi A. Na uwagę
zasługują też orzeszki ziemne, których lektyna pomaga zwalczać raka. W
tej grupie produktów niezalecane są jedynie orzechy brazylijskie ,
orzechy nerkowca i pistacje.
- oleje i tłuszcze
- w szczególności zaleca się spożywanie (w formie dodatku do sałatek)
oliwy z oliwek, gdyż obniża ona cholesterol a także wspomaga trawienie.
Innym zalecanym produktem z tej grupy jest olej z siemienia lnianego.
Dopuszcza się też stosowanie oleju z wątroby dorsza i rzepakowego, zaś
odradza – olej kukurydziany, sezamowy czy bawełniany.
- rośliny strączkowe i fasole
- stanowią, obok orzechów i pestek, kolejne dobre źródło protein dla
osób z grupą krwi A. Na szczególną uwagę zasługuje fasola sojowa – jej
lektyny chronią przed nowotworami. Dobrze jest także sięgać często po
fasolę czarną, zieloną i pinto, a od czasu do czasu po fasolę białą, bób
i groszek. W tej grupie, wśród produktów zakazanych, znajduje się
fasola czerwona i ciecierzyca.
- zboża, pieczywo, makarony i ziarna
- to produkty, które są dobrze tolerowane przez przedstawicieli grupy
krwi A. Podobnie jak w przypadku mięsa, tutaj także obowiązuje zasada
doboru jak najmniej przetworzonej żywności. Produkty szczególnie
wskazane to m.in. amarant, kasza, gryka, wafle ryżowe, chleb esseński i
chleb Ezekiela, chleb z mąki sojowej, owies, makaron i mąka ryżowa. Bez
obaw można też jeść jęczmień, owsiankę, płatki kukurydziane, chleb
bezglutenowy i orkiszowy, 100% chleb żytni, ryż, mąkę orkiszową i
jęczmienną. Odradza się mąkę białą i pełnopszenną, angielskie grzanki,
chleb wieloziarnisty, pszenicę i ziemniaki.
- warzywa i owoce
- zaleca się, aby warzywa stanowiły główny składnik diety osób z grupą
krwi A. Są one bogate w minerały, witaminy i antyutleniacze. Właściwie,
nie ma żadnych warzyw, których reprezentanci omawianej grupy krwi
powinni unikać. Spośród owoców, najlepiej wybierać alkaiczne.
Neutralizują one pochodzący ze zbóż kwas w tkance mięśniowej. Bogate w
witaminę C kiwi i grapefruit skutecznie zapobiegają rakowi żołądka.
Niewskazane owoce to banan, mango, pomarańcza i rabarbar. Wszystkie inne
można spożywać bez obaw o zdrowie i figurę.
- przyprawy i dodatki
- w tej grupie produktów szczególnie zaleca się te, które bazują na
soi, gdyż przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego
reprezentantów grupy krwi A. Dobrze jest też sięgać po czosnek, melasę,
imbir i musztardę. Unikać zaś należy octów, żelatyny, marynat, majonezu i
ketchupu. Wszelkie inne przyprawy i dodatki są neutralne dla osób z
grupą A.
- napoje
- osoby z grupą krwi A powinny rozpocząć dzień od wypicia szklanki
ciepłej wody z dodatkiem cytryny. Napój ten wspomaga wydalenie
zgromadzonego przez noc w przewodzie pokarmowym śluzu. Dobrze jest
sięgać po sok ananasowy, marchwiowy, winogronowy, wino czerwone, zieloną
herbatę i rumianek. Odradza się picie napojów gazowanych, soku
pomidorowego i pomarańczowego, piwa oraz alkoholi destylowanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz