Budując jadłospis diety Ornisha należy wziąć pod uwagę, iż w przeważającej ilość powinien on składać się z produktów pochodzenia roślinnego. To powoduje, iż dzienny jadłospis powinien być zbudowany w następujący sposób:
- 75% węglowodany
- 15% białka
- 10% tłuszcze
Doktor Ornish opracował podział produktów spożywczych na pięć grup - od tych najbardziej zdrowych, do tych najmniej. Jeżeli chcesz, by dieta przyniosła jak najlepsze rezultaty, borykasz się z chorobami krążenia, to ogranicz się jedynie do spożywania posiłków z pierwszych trzech grup.
- Grupa 1: owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna zbóż, beztłuszczowe produkty mleczne, produkty sojowe, białko jaja;
- Grupa 2: oleje (najlepiej rzepakowy), orzechy, nasiona, warzywa w puszkach, awokado, odtłuszczone produkty mleczne (1%), napoje bezkofeinowe;
- Grupa 3: węglowodany rafinowane, niskotłuszczowe produkty mleczne (2%), margaryny miękkie, oleje z wysokim stosunkiem kwasów N-6 do N-3, owoce morza, słodycze w umiarkowanej ilości;
- Grupa 4: produkty mleczne, majonez, margaryna, ciastka, ciasta, drób, ryby, pełnotłuste produkty mleczne;
- Grupa 5: smażony drób, czerwone mięso, żółtko jaj, smażone ryby, masło, śmietana, podroby.
Przykładowy jadłospis diety Ornisha
I dzień- I śniadanie: połówka grahamki, margaryna light, 2 kawałeczki papryki 2 plasterki sera żółtego, szklanka soku pomarańczowego
- II śniadanie: 2 biszkopty i średniej wielkości gruszka
- Obiad: spaghetti ze szpinakiem, szklanka soku „multiwitamina”
- Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego, brzoskwinia
- Kolacja: sałatka składająca się z fasoli, kukurydzy, czosnku, szklanka herbaty
II dzień
- I śniadanie: płatki zbożowe z jogurtem odtłuszczonym, sok „multiwitamina”
- II śniadanie: kiść winogron
- Obiad: makaron z warzywami, surówka z warzyw, sok pomarańczowy
- Podwieczorek: sałatka owocowa z dodatkiem musli i pomarańczy, brzoskwini i połowy banana
- Kolacja: omlet ze szpinakiem, herbata wieloowocowa
III dzień
- I śniadanie: 2 tosty z dżemem niskokalorycznym, szklanka soku marchwiowego
- II śniadanie: tost z jogurtem niskokalorycznym
- Obiad: pieczarki faszerowane jajkiem, połowa szklanki gotowanego ryżu, około 200g surówki z warzyw
- Podwieczorek: 5 suszonych fig
- Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego z selerem duszonym w pomidorach, szklanka soku grejpfrutowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz