Przykładowy jadłospis
Dzień I
- Śniadanie: krem przygotowany z ryżu i malin, mały jogurt naturalny połączony z płatkami kukurydzianymi, kromka ciemnego pieczywa z cienkim plasterkiem chudej wędliny, jabłko.
- Obiad: zupa kremowa przygotowana na bazie groszku zielonego, pulpety z mięsa z drobiu, starte buraki, ugotowany ziemniak średniej wielkości, posiekana natka pietruszki, pomidor.
- Kolacja: sałatka przygotowana z kukurydzy z puszki, makreli wędzonej, 1 niewielkiego pomidora oraz oliwy z oliwek (jako przyprawa), kubek soku buraczanego.
Dzień II
- Śniadanie: sałatka z owoców połączona z twarożkiem chudym, 2 plastry ciemnego pieczywa (może być troszkę przypieczone w tosterze), posmarowane odrobina masła, 2 plasterki cienkie drobiowej wędliny, drobno posiekany szczypiorek.
- Obiad: Czerwony barszcz z dodatkiem fasolki "Jaś", 1 naleśnik nadziewany szpinakiem, galaretka, średnia brzoskwinia, posiekane orzechy laskowe.
- Kolacja: sałatka przygotowana ze średniej wielkości jabłka, puszki tuńczyka, paru orzechów włoskich oraz sałatki zielonej, całość przyprawiona oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, szklanka soku marchewkowego.
Dzień III
- Śniadanie: 2 kawałki chleba podpieczone w tosterze, 2 plasterki polędwicy, mały ogórek kwaszony z kiełkami, mały jogurt naturalny z dodatkiem malin.
- Obiad: zupa z pomidorów z dodatkiem groszku ptysiowego, zapiekanka przygotowana ze świeżych warzyw (najlepiej sezonowych), 1 średniej wielkości gruszka.
- Kolacja: ryba przygotowana po grecku, surówka przygotowana z kiszonego ogórka oraz cebuli, kubek soku jabłkowego.
Dzień IV
- Śniadanie: 1 łyżka stołowa otrąb owsianych połączona z nasionami słonecznika oraz muesli (z gruszką), kubek kefiru, bułka razowa, cienki plasterek żółtego sera, odrobina papryki i kiełków.
- Obiad: Ryba zapieczona w folii (może być mintaj), 1 średniej wielkości ugotowany ziemniak, sałatka zielona połączona z nasionami słonecznika i doprawiona sosem winegret, kisiel truskawkowy z dodatkiem jabłek.
- Kolacja: sałatka: uwędzone mięso drobiowe (może być z kurczaka), fasolka szparagowa, 1 średni pomidor, cebula, wszystko połączone i doprawione sosem winegret, kubek soku z kapusty kiszonej.
Dzień V
- Śniadanie: ryż połączony z czerwonymi porzeczkami oraz maślanką, 2 plastry ciemnego pieczywa, sałatka: 1 średni pomidor, pleśniowy ser, pestki dyni, szpinak, całość doprawiona oliwą z oliwek.
- Obiad: szaszłyk z mięsa drobiowego, 2 łyżki stołowe ryżu przygotowanego na sypko, marchewka wymieszana z groszkiem, upieczone średniej wielkości jabłko.
- Kolacja: 2 naleśniki z nadzieniem jogurtowo-truskawkowym, kubek musu z brzoskwini połączonego z 1 łyżką stołową otrębów owsianych.
Dzień VI
- Śniadanie: jajko ugotowane na miękko, 2 kawałki razowego pieczywa (podpieczonego w tosterze) posmarowane odrobiną masła, jogurt naturalny z kawałkami truskawek.
- Obiad: chłodnik z jajkiem, filet drobiowy (najlepiej z kurczaka), 2 łyżki stołowe gryczanej kaszy, uduszony lub ugotowany na parze szpinak, 3 średniej wielkości morele, 2 posiekane włoskie orzechy.
- Kolacja: ryba przygotowana w galarecie, surówka: marchewka, jabłko, nasiona słonecznika, pestki rzeżuchy, całość skropiona sokiem z cytryny, szklanka soku z pomidorów..
Dzień VII
- Śniadanie: bardzo dobrze połączony ze sobą sok z 1 pomidora oraz sok z cytryny, 2 plastry ciemnego pieczywa, chudy twarożek, posiekany szczypiorek.
- Obiad: drobiowa wątroba z jabłkiem, surówka: kędzierzawa sałatka, dymka, cykoria, całość doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, 1 średni grejpfrut.
- Kolacja: sałatka: truskawki, gruszka, orzechy laskowe, pestki dyni, jogurt naturalny, koktajl ogórkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz