Kurację tą stosujemy od 2 do 6 tygodni. Autorką diety jest doktor Ewa
Dąbrowska. Można ją stosować zarówno jako dietę oczyszczającą oraz
odchudzającą. Dieta jest bardzo prosta. Przez kilka tygodni należy
spożywać warzywa w dowolnej ilości. Można je przyrządzać na różne
sposoby – gotując na parze, na półtwardo lub w postaci zupy. Poleca się
również spożywanie w postaci surówek. Podczas przyrządzania nie należy
dawać do nich masła, oliwy, czy majonezu. Przyprawiać je natomiast wolno
zieleniną, ziołami. Niewskazane jest użycie soli. W trakcie stosowania
kuracji można spożywać również owoce sezonowe. Dietę należy wzbogacać o
picie herbat ziołowych, owocowych, rozcieńczonych sków warzywnych i
owocowych, a także i zwykłą wodę mineralną. Codziennie spożywaj na
śniadanie jedna szklankę soku z marchwi. W trakcie stosowania kuracji,
często jedz buraki, a najlepiej barszcz czerwony na domowym zakwasie.
Dieta
winna być stosowana pod okiem dietetyka lub lekarza. Wiele osób
podchodzi do niej sceptycznie z tego względu, iż nie zawiera białek ani
tłuszczy. Kuracja ma charakter oczyszczający, obniża poziom
cholesterolu, przyczynia się do znacznej utraty wagi. Dodatkowo łagodzi
choroby skórne, obniża nadciśnienie i poziom cukru we krwi.
Przykładowy jadłospis:
- I śniadanie:
250 ml świeżego soku z marchwi (podstawa każdego śniadania), surówka z
utartej białej rzodkwi, posiekanej cykorii, całość oprószona zieloną
pietruszką.
- II śniadanie: 2 jabłka
należy pokroić w ćwiartki i rozgotować w małej ilości wody, a następnie
przetrzeć przez sito. Całość można doprawić mielonym cynamonem, a także
wzbogacić o owoce: maliny, czy jagody (mogą być mrożone).
- Obiad: zupa z kalafiora –
kalafiora należy ugotować z marchwią, pietruszką i niewielką ilością
wody. Całość doprawiamy solą ziołową i oregano oraz miksujemy na krem.
Do tego dobrze jest przygotować szaszłyki warzywne. Warzywa nadziewamy
na wykałaczkę, np. kolorowa papryka, cukinia, cebula. Pieczemy n grillu
lub w piekarniku.
- Podwieczorek: pieczone
jabłko, surówka z marchwi i selera. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i
popijamy szklanką soku pomidorowego lub herbatą z róży.
- Kolacja: leczo z warzyw –
do przygotowania potrzebujemy ogórki kiszone, paprykę zieloną i
czerwona, cukinię, cebulę i pomidory. Wszystkie składniki kroimy i
dusimy w małej ilości wody. Gdy uzyskają miękką konsystencję dorzucamy
liść laurowy. Całość przyprawić możemy pieprzem ziołowym i zmieloną,
słodką papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz