Jedynym
jej minusem jest prawie całkowity brak witaminy C. Jednak to nie
wyklucza faktu, że spokojnie można ją stosować przez kilka lub nawet
kilkanaście dni. Wzbogacona o porcje warzyw, owoców lub soki w celu
uzupełnienia braków niezbędnych witamin może być stosowana nieco dłużej.
Dieta
opiera się na tym, by codziennie gotować tyle pszenicy, ile chcemy
zjeść. Ziarno pszenicy jest twarde, więc najlepiej jest ją wcześniej
przez całą noc moczyć. Gotujemy ją pod przykryciem na małym ogniu, przy
zasadzie 3 szklanek wody na jedną szklankę pszenicy.
W ciągu dnia zjadamy 4-5 posiłków składających
się z pszenicy. Zamiast niej możemy wykorzystać również kaszę gryczaną,
płatki zbożowe lub pęczak. Efekt oczyszczania możemy wzmocnić poprzez
dodanie do diety kilku suszonych śliwek. Należy je przed zjedzeniem
moczyć całą noc, po czym rankiem, gdy jesteśmy jeszcze na czczo,
spożywamy je przepijając wodą, w której się moczyły. Podczas stosowania tej diety wskazane jest duże spożycie wody, najlepiej niegazowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz