Organizm dorosłej osoby potrzebuje średnio około 3000 kalorii do
prawidłowego funkcjonowania. Co się może stać, gdy dawkę tę zmniejszymy o
2/3? Nasz organizm zostanie zmuszony do zużycia zmagazynowanego w nim
tłuszczu, dzięki czemu zaczniemy tracić zbędne kilogramy. Na tej właśnie
zasadzie opiera się niezwykle popularny program odchudzający, jakim
jest dieta 1000 kalorii.
Głównym
założeniem planu 1000 jest ograniczenie dziennej dawki kalorycznej przy
jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszelkich niezbędnych składników
odżywczych, witamin i minerałów. Dieta opiera się na spożywaniu posiłków
często, lecz w niewielkich ilościach. Śniadanie nie powinno przekraczać
200 kalorii, drugie śniadanie – 150, obiad – 350, podwieczorek – 100
zaś kolacja (którą jemy najpóźniej o godzinie 19:00) – 200. Należy pić
co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – wypełnia ona żołądek i
jest najlepszym środkiem na głód.
Pewną
niedogodnością diety 1000 jest konieczność śledzenia tabel kalorycznych.
Obecnie wiele programów odchudzających skupia się raczej na
kontrolowani indeksu glikemicznego lub przestrzeganiu zasad niełączenia
danych grup produktów. Diecie 1000, mimo nieco już może odchodzących do
lamusa założeń, nie można jednak odmówić skuteczności i łatwości
stosowania.
Stosując
omawiany tutaj program żywieniowy, można zrzucić około 1 kilogram
tygodniowo. Pamiętajmy, że jeśli chcemy kontynuować dietę 1000 przez
okres czasu dłuższy niż miesiąc, należy skonsultować się z lekarzem,
który określi, czy nie grozi to naszemu zdrowiu.
Chcielibyśmy teraz udzielić kilku rad, jak z
sukcesem przebrnąć przez omawianą tutaj metodę odchudzającą. Przede
wszystkim, warto przygotować się do jej rozpoczęcia poprzez stopniowe
zmniejszanie ilości przyjmowanych kalorii. Dobrze jest też pozbyć się z
szafek i lodówki wszelkich produktów, które mogą nas kusić w czasie
diety (np. słodyczy, alkoholu, słonych przekąsek). Podczas trwania
programu 1000, najlepiej jest unikać ostrych przypraw, gdyż wzmagają one
apetyt. Jak już wyżej wspomnieliśmy, najlepszą metodą na głód jest
wypicie wody mineralnej, która skutecznie oczyszcza organizm z toksyn a
także wypełnia żołądek. Podczas posiłku nigdy się nie spieszmy – jedząc
wolniej, możemy się bardziej nasycić i nie grozi nam przejedzenie.

Przejdźmy teraz do naszego nowego menu
obowiązującego podczas stosowania diety. Najważniejsze jest ograniczenie
tłuszczy, dzięki czemu organizm zacznie spalać węglowodany i nie będzie
gromadził „zapasów”. Zaleca się spożywanie odtłuszczonego nabiału,
chudych wędlin i drobiu bez skorki, warzyw (właściwie bez ograniczeń), w
mniejszych ilościach (bo są bogate w cukier) owoców, pełnoziarnistego
chleba i kasz. Oczywiście, pamiętajmy o piciu dużej ilości wody,
najlepiej z dodatkiem cytryny lub pietruszki, które są bogate w witaminę
C. Podczas diety 1000 należy ograniczyć czerwone mięso, napoje z dużą
zawartością cukru i alkohol, słodycze, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
żółty ser, tłuste ryby oraz sól. Posiłki przygotowujemy poprzez
pieczenie w folii, gotowanie na parze lub grillowanie. Unikajmy potraw
smażonych i duszonych z dodatkiem ciężkostrawnych sosów.
Dieta 1000 kalorii to prosty program
odchudzający, który umożliwia dowolne komponowanie posiłków. Jest on
zalecany każdej zdrowej osobie dorosłej. Miejmy jednak na uwadze, że
jeśli wykonujemy pracę fizyczną, nasza dzienna dawka kaloryczna nie
powinna być niższa niż 1500.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz