Ta
dieta wymaga od ciebie monitorowania wielkości porcji. Staraj się jeść
często, z powodzeniem może to być nawet i 7 posiłków – jednak małych.
Musisz unikać składników wysokokalorycznych, tak zwanych „pustych” dań i
napojów. Zaliczamy do nich przede wszystkim soki, napoje gazowane,
które posiadają bardzo wysoką zawartość cukru.
WAŻNE:
- Zminimalizuj spożycie cukru i słodyczy. Powodują one zwiększone ilości wydzielanej insuliny, co powoduje szybkie zmęczenie, a także głód.
- Pod żadnym pozorem nie spożywaj soli. Pamiętaj o tym, że ilość większa niż 6g soli dziennie powoduje podwyższenie ciśnienia krwi, a także gromadzenie wody w organizmie.
- Redukcja tłuszczu do niezbędnego minimum. Ich spożywanie uniemożliwia odpowiednią produkcję energii z węglowodanów. Oczywiście nie należy ich eliminować całkowicie. Pamiętaj, iż w nich powinny dominować kwasy nienasycone pochodzące z ryb, olejów roślinnych i oliwy.
Przykładowe jednodniowe menu – 1200 kcal
- Śniadanie: kanapka z wędliną i warzywami (kalorie – 360), składniki: mała bułka grahamka, 1 plaster żółtego sera o obniżonej kaloryczności, 3 plastry polędwicy, 2 liście sałaty, pomidor posiekany w plastry, posiekana bazylia, mała łyżeczka masła lub margaryny
- II śniadanie: omlet z warzywami (kalorie – 240), składniki: 2 jajka, pokrojona w paski czwarta część papryki, mała łyżeczka oliwy, stołowa łyżka szczypiorku, kilka różyczek brokułu lub kalafiora, marchewka starta, sól, pieprz do smaku – podduś warzywa na niewielkiej ilości tłuszczu, jajka rozbij z solą i pieprzem, na pozostałej ilość tłuszczu wysmaż omlet. Danie zjada się wypełnione warzywami.
- Obiad: zupa z awokado (kalorie – 190), składniki: 25 dag szpinaku oczyszczonego i posiekanego, połowa awokado, którą następnie kroimy w kawałki, 500 ml słabego bulionu drobiowego, ząbek czosnku, mała łyżeczka oliwy, posiekana natka pietruszki, melisa, mięta, kolendra, łyżka stołowa jogurtu naturalnego – ugotuj w bulionie czosnek ze szpinakiem. Do tego dodaj następnie awokado i pozostałe zioła. Danie jeszcze ciepłe zmiksuj i dopraw jogurtem.
- Podwieczorek: sałatka owocowa oprószona gorzką czekoladą (kalorie – 120 bez czekolady) – pomieszaj ze sobą 1 kiwi, 1 mandarynkę, kilka rozmrożonych truskawek, kilka cząstek grejpfruta z jogurtem naturalnym (100 ml). Tak połączone składniki przypraw cynamonem, listkami mięty, a dodatkowo dla polepszenia aromatu, smaku posyp kostką gorzkiej czekolady.
- Kolacja: dorsz smażony z fasolką szparagową (kalorie – 330), składniki: 15 dag fileta z dorsza, pieprz, szczypta soli, 1 łyżka stołowa mąki razowej, 1 łyżka stołowa oliwy, czwarta część cytryny, 25 dag fasolki szparagowej z obciętymi końcami, kromka razowego chleba – rybę należy odpowiednio natrzeć przyprawami, następnie otoczyć w mące i smażyć na jednej łyżce tłuszczu. Dla polepszenia smaku możesz skropić ją cytryną. Fasolkę ugotuj, a następnie skrop pozostałą ilością oliwy. Całość zjedz z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz