Dietę
sokową można stosować przez całą wiosnę, przez 1 dzień w tygodniu. Jest
to zdecydowanie bezpieczniejszy wariant w porównaniu z kuracją
kilkudniową. To sprawia, że w naturalny sposób uzupełnimy w organizmie
brakujące składniki na bieżąco.
Soki ze świeżych owoców i warzyw to najlepsze
źródło witamin, enzymów i składników mineralnych. Dostarczają je w
odpowiednio skoncentrowanej dawce, dlatego są idealne w diecie
oczyszczającej. Wśród warzyw pamiętaj o częstym wykorzystywaniu
marchewki i buraków, gdyż to one w naturalny sposób oczyszczają organizm
z nadmiaru śluzu. Przykładowy, dzienny jadłospis
- Śniadanie: sok wzmacniający – marchewka, grejpfrut, jabłko bez pestek (to wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę)
- Drugie śniadanie: napój wzmacniający odporność – ząbek czosnku, 3 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, połowa pęczka zielonej pietruszki (to wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę)
- Obiad: bulion warzywny sporządzony na włoszczyźnie, doprawiony zamiast soli – ziołami (np. estragonem, bazylia, natką pietruszki, itp.)
- Podwieczorek: napój wzmacniający odporność – ząbek czosnku, 3 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, połowa pęczka zielonej pietruszki (to wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę)
- Kolacja: koktajl oczyszczający – 4 obrane marchewki, pół selera, pół plasterka imbiru, mały burak (to wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz