Istotną rzeczą, o której warto pamiętać w czasie zimy jest to, by zrezygnować ze zjadania ciężkich sosów, białego pieczywa z masłem, zup z dodatkiem śmietany i mąki, słodyczy i smażonych potraw. Idealnym wyborem na te dni będą ryby, chude mięso, mrożone warzywa i owoce, kasza, otręby, chleb.
Musimy pamiętać, by w diecie nie zabrakło jogurtów i kefirów. Ich częste spożywanie przyczyni się do uniknięcia przeziębienia. Właśnie te produkty zawierają probiotyki, naturalne kultury bakterii, dzięki którym zwiększa się nasza odporność.
W tym czasie istotną rolę odgrywa również spożywanie odpowiedniej ilości witamin. Oczywiście mowa tu głównie o witaminie C, którą znaleźć możemy w natce pietruszki, cytrusach, kiszonej kapuście i czarnej porzeczce.
Dietę stosujemy przez 6 dni, jednakże by efekt stał się bardziej widoczny proponowane przez nas zestawy warto wykorzystywać przez kolejne kilka tygodni, ale nie dłużej niż 3 miesiące.
Dieta przyczynia się do spadku około 1 kg w ciągu cyklu (czyli 6 dni). Oczywiście ten harmonogram żywieniowy możemy stosować bez żadnych ograniczeń. Polecany jest on przede wszystkim osobom zdrowym. Nie powinny jej stosować dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Dieta ta również nie jest wskazana dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia.
Dieta na mroźne dnijest szczególnie bogata w witaminy A, C, D, E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy.
Przykładowy jadłospis
I dzień
- I śniadanie: 1 kromka chleba pełnoziarnistego, jajecznica z szynką i warzywami.
- II śniadanie: mały kefir naturalny, kiwi, mandarynka i banan.
- Obiad: indyk po meksykańsku.
- Podwieczorek: 7 suszonych moreli.
- Kolacja: 0,5 kromki chleba pełnoziarnistego, urobić razem: serek light, 0,5 małej cebuli, 0,5 papryki, 4 zielone oliwki.
II dzień
- I śniadanie: 3 wafle ryżowe, 0,5 kostki chudego twarogu, kilka rzodkiewek, 0,5 papryki, szklanka soku pomidorowego.
- II śniadanie: mały jogurt owocowy light, 0,5 czerwonego grejpfruta.
- Obiad: sałatka z pieczonym kurczakiem.
- Podwieczorek: sałatka owocowa: 2 plastry ananasa, 0,5 jabłka, mandarynka, banan.
- Kolacja: kalafior z pomidorem w sosie curry, ryba z pieca.
III dzień
- I śniadanie: kiwi, jogurt z płatkami migdałowymi.
- II śniadanie: tost z kiełkami i łososiem.
- Obiad: spaghetti z dodatkiem fasoli i kurczaka.
- Podwieczorek: banan.
- Kolacja: kanapka z dodatkiem pasty z wędzonej makreli.
IV dzień
- I śniadanie: jogurt śliwkowy z płatkami.
- II śniadanie: kanapka z polędwicą sopocką.
- Obiad: kanapka z polędwicą sopocką.
- Podwieczorek: 4 małe mandarynki.
- Kolacja: kanapka z serkiem feta z dodatkiem warzyw.
V dzień
- I śniadanie: muesli z mlekiem.
- II śniadanie: mały kefir naturalny, 2 kiwi, banan.
- Obiad: kurczak w sosie tzatziki, surówka paprykowa ze słonecznikiem.
- Podwieczorek: 2 małe gruszki.
- Kolacja: pieczona sola, surówka rodzynkowa z dodatkiem selera.
VI dzień
- I śniadanie: grzanki z dżemem niskosłodzonym.
- II śniadanie: jogurt owocowy light, kiwi.
- Obiad: krupnik z wołowiną.
- Podwieczorek: 2 małe jabłka.
- Kolacja: kanapka z polędwicą z indyka, 0,5 małej kalarepy, 0,5 papryki, kilka liści sałaty.
Podczas stosowania tej diety należy spożywać duże ilości wody - około 2 litrów dziennie. Pamiętajmy, że woda może być przyjmowana w różnej postaci, czy to soków, herbat, zup itp. W trakcie diety możemy spożywać napoje typu czarna kawa, herbata niesłodzona lub herbatki ziołowe, woda mineralna niegazowana. To z pewnością nie zaszkodzi, a przyczyni się do poprawy metabolizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz