Podejmując się stosowania diety dla dwojga należy pamiętać przede wszystkim o kilku ważnych kwestiach:
- regularne jedzenie 4-5 posiłków w ciągu dnia, to podstawa każdej diety. Odstępy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie powinny być dłuższe aniżeli 3-4 godziny.
- podczas stosowania diety dobrze jest unormować wielkość porcji. Dzięki temu mamy możliwość uregulowania naszego metabolizmu.
- starajmy się tak układać jadłospis, by najbardziej kaloryczne danie serwowane było na obiad, następnie, w kolejności malejącej pod względem ilości kalorii, śniadanie, kolacja, podwieczorek i drugie śniadanie.
- zarówno partner, jaki i partnerka musi wyeliminować podjadanie między posiłkami. Pod żadnym pozorem nie można jeść słodyczy i słonych przekąsek.
- w diecie przez nas zalecanej należy wykorzystywać dużą ilość błonnika pokarmowego, jego najlepszym źródłem są produkty zbożowe, warzywa i owoce.
- z codziennego jadłospisu wyklucz sól kuchenną.
- pary stosujące dietę powinny wybierać najczęściej dania mięsne, które są przygotowywane z jak najmniejszą ilością tłuszczu.
- do jadłospisu tygodniowego należy włączyć ryby. Są one najlepszym źródłem witaminy D i kwasów omega-3.
- układając harmonogramy żywieniowe pamiętać również należy o tym, by je urozmaicać. Wykorzystujmy nie tylko ziemniaki, ale też i kasze, makarony. Dobrze jest też pamiętać o sałatkach i surówkach.
Przykładowy harmonogram żywieniowy
Poniedziałek
- Śniadanie:
Banan z kefirem (składniki: 250 ml kefiru naturalnego, mały banan,
łyżka stołowa otrębów pszennych, łyżka stołowa płatków pszennych, łyżka
stołowa płatków owsianych, 3 szt. Orzechów włoskich.)
Panowie: łyżka stołowa płatków żytnich, łyżka stołowa rodzynek, orzechy włoskie 6 sztuk. - II śniadanie: Kanapka z
wędliną (składniki: Pełnoziarnisty chleb żytni (1 kromka), plaster
polędwicy, 3 plastry pomidora, łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka
listków bazylii)
Panowie: Chleb (2 kromki), polędwica (2 plastry)
Chleb należy posmarować koncentratem pomidorowym, a następnie na jego powierzchni układamy pomidora, polędwicę, bazylię - Obiad: Cielęcina z
makaronem i surówką (składniki: Makaron razowy (2 łyżki stołowe), 10 dag
cielęciny, łyżeczka oliwy z oliwek, 10 dag kapusty czerwonej, małe
jabłko, oregano, tymianek, majeranek)
Panowie dodatkowo: 3 łyżki makaronu razowego, 15 dag cielęciny
Ugotuj makaron. Pokrój kotlet cielęcy na kawałki i dopraw ziołami, następnie podsmaż go na łyżeczce oliwy. Podsmażony kotlet podlej wodą i duś, do momentu aż będzie miękki. Makaron z mięsem zjedz z surówką ze startego jabłka i poszatkowanej kapusty. - Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z owcami (śliwką, jabłkiem, gruszką)
porcja ok. 3 dag, panowie 6 dag - Kolacja: Sałatka z serem
feta (składniki: Opakowanie zestawu sałat, opak. Pomidorków koktajlowych
25 dag, 20 dag sera feta, łyżeczka oliwy z oliwek, kromka żytniego
chleba pełnoziarnistego.)
Panowie dodatkowo: 2 kromki
Ser feta wymieszaj z sałatami i pomidorami koktajlowymi. Całość polej łyżką oliwy i zjedz z chlebem.
Wtorek
- Śniadanie: Płatki owsiane z jogurtem (składniki: 15 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki stołowe płatków owsianych, małe jabłko, szczypta cynamonu)
- II śniadanie: Kanapka z
tuńczykiem i ogórkiem (Składniki: 2 łyżki tuńczyka, kromka chleba
żytniego pełnoziarnistego, łyżka stołowa jogurtu, ogórek kiszony lub
świeży.)
Panowie: 2 kromki
Posmaruj kromkę chleba jogurtem, a następnie połóż ogórka i tuńczyka. - Obiad: Klopsiki z piersi
kurczaka (składniki: 20 dag mielonego mięsa z piersi kurczaka, 2
łyżeczki kasz kukurydzianej, jajko, pokrojona w ósemki cebula, ziele
angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, 3 łyżki stołowe kaszy
gryczanej, 2 średnie marchewki, łyżeczka oliwy z oliwek, jabłko)
Panowie: 4 łyżki kaszy gryczanej
Przypraw mięso, a następnie dodaj jako i kaszę kukurydzianą. Całość wymieszaj. Uformuj klopsiki. Zagotuj wodę z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulą i wrzuć do niej klopsiki. Danie zjedz z surówką z marchewki, jabłka. - Podwieczorek: 250 ml soku z warzyw
Panowie: 2 kromki chrupkiego chleba - Kolacja: Leczo warzywne
(składniki: Mrożonka Leczo 2 porcje po 45 dag, 10 dag piersi z indyka, 3
łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, kromka chleba pełno
ziarnistego)
Panowie: 2 kromki chleba
Podduś indyka z warzywami, a na końcu dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dopraw solą i pieprzem. Danie podawać z chlebem razowym.
Środa
- Śniadanie:
Kanapka z szynką i chrzanem (składniki: kromka chleba żytniego pełno
ziarnistego, plasterek szynki z indyka, łyżka stołowa chrzanu, kilka
liści sałaty)
Panowie: 2 kromki, 2 plasterki
- II śniadanie: Koktajl owocowy (składniki: 250 ml maślanki, średnie jabłko)
Panowie: średni banan
- Obiad: Cielęcina z
kalarepą i kaszą gryczaną (składniki: 10 dag cielęciny bez kości, 10 dag
kalarepy, łyżka stołowa oliwy z oliwek, 3 łyżki stołowe kaszy
gryczanej, mielony kminek, natka pietruszki, sól i pieprz)
Panowie: 15 dag cielęciny, 4 łyżki stołowe kaszy gryczanej - Podwieczorek: Maślanka (250 ml) z dowolnym owocem
- Kolacja: Kanapki z
pieczonym schabem i żurawiną (składniki: kromka chleba pełnoziarnistego,
plasterek pieczonego schabu, połowa średniej papryki, mała garść
kiełków sojowych)
Panowie: 2 kromki chleba 2 plasterki schabu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz