Jeśli chodzi o szczypiorek to ten jest bogaty w grupy witamin C, PP, B, a także związki siarki.
Czosnek z kolei tak samo jak i cebula w swym wnętrzu posiada olejek lotny. Jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B i C, a także prowitaminę A. Mimo tego, iż jest on kaloryczny, to jednak jest to warzywo o największym znaczeniu dla naszego organizmu. Spożywanie czosnku ogranicza przeziębienia, występowanie różnych chorób i infekcji.
Por znany jest z dużej ilość soli mineralnych. W jego wnętrzu znajdziemy wapń, żelazo i fosfor. Dostarczyć on może witaminy z grup B12, B2, C i PP, a także prowitaminę A.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety.
Dzień I (cebulowy)
- Śniadanie: 320 kcal – sałatka owocowa, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- II śniadanie: 90 kcal – kiwi, mandarynka, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- Obiad: 380kcal – filet z indyka (120g) wysmażony na patelni bez dodatku tłuszczu, sałatka z czerwoną cebulą, pomidorem, brązowym ryżem, kapustą włoską, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- Podwieczorek: 120 kcal – banan, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- Kolacja: 170kcal – dorsz grillowany, surówka z kalarepki, cukinii i czerwonej cebuli, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Dzień II (szczypiorkowy)
- Śniadanie: 350 kcal – 2 kromki chleba graham, 2 pasterki sera żółtego, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem (2 średnie pomidory, pęczek szczypiorku), szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- II śniadanie: 80 kcal – jabłko, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- Obiad: 320 kcal – 120g wysmażonej cielęciny bez tłuszczu, sałata lodowa ze szczypiorkiem, dwa małe ziemniaki oprószone szczypiorkiem, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
- Podwieczorek: 120 kcal – koktajl z maślanki (około 150ml), łyżeczki miodu i pomarańczy
- Kolacja: 210 kcal – sałatka z sosem szczypiorkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz