Twórca
diety, Henry L.N. Anderson, to dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles.
Odkrył on, że umiejętne zestawianie ze sobą różnych składników powoduje
ich szybsze spalanie. Podobnie jak doktor Hay, Anderson przyjął, że do
trawienia białek i węglowodanów potrzeba zupełnie innych enzymów.
Łączenie tych grup produktów powoduje gromadzenie się w organizmie
toksyn, które są przyczyną odkładania się tłuszczu i powstawania
cellulitu. W diecie niełączenia niezwykle istotna jest także kolejność
spożywania poszczególnych produktów. Soki i owoce należy przyjmować
jedynie na czczo.
Anderson
odchodzi od popularnej reguły zjadania posiłków o ściśle wyznaczonych
porach, wyznaczając zamiast tego ramy czasowe odpowiednie dla spożycia
danej grupy produktów. Po jedzenie powinniśmy sięgać tylko wtedy, gdy
jesteśmy naprawdę głodni i powinniśmy przyjmować tyle pokarmu, aż
poczujemy się syci. I tak, jak już wspomnieliśmy, rano możemy sobie
pozwolić wyłącznie na owocowe soki i owoce. Od południa do godziny 16 –
soki warzywne, zieloną sałatę lub inne zielone warzywa. Następnie, do
godziny 20 można jeść wszystko, aby zaspokoić głód, pamiętając jednak,
by nie łączyć węglowodanów z białkami. Miejmy także na uwadze, aby
mięso, ryby i sery jeść tylko w niewielkich ilościach oraz by unikać
sosów, nawet tych na bazie jogurtu. Jeśli tylko poczujemy się syci,
należy odejść od stołu. Wieczorem po godzinie 20 nie powinniśmy już w
ogóle przyjmować żadnych posiłków. Podczas diety Andersona istotne jest
też picie tylko i wyłączenie między posiłkami a nie w ich trakcie lub
bezpośrednio po nich.
Przejdźmy teraz do konkretów. Dietę należy stosować przez okres dwóch tygodni. W tym czasie powinniśmy bezwzględnie przestrzegać wyżej opisanych zasad. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis:
- Do godziny 12: sok pomarańczowy, banany, dojrzałe gruszki, winogrona
- Od 12 do 16: sok pomidorowy, sałata z pomidorami i cebulą, orzechy
- Od 16 do 20: pieczone ziemniaki, kawałek chudego mięsa, sałata, zielony groszek, fasolka szparagowa
Jak widać, zaletą diety Andersona jest jej różnorodność i możliwość dowolnego komponowania posiłków (oczywiście, zgodnie z wyżej opisanymi zasadami). Nie jest to jednak program żywieniowy zalecany dla osób z duża nadwagą, gdyż ubytek wagi nie jest tak duży, jak w przypadku stosowania niektórych innych metod odchudzających. Mimo to, dieta zasługuje na uwagę, gdyż nie jest mocno restrykcyjna. To program wyjątkowo wygodny dla osób pracujących, które główny posiłek spożywają po południu lub wczesnym wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz