W przypadku stosowania tej diety pamiętaj również o tym, aby najczęściej wybierać gotowanie na wodzie lub parze. To sprawia, iż produkty są bardziej strawne.
Poniżej przedstawiamy listę produktów, z których warto skorzystać w trakcie przygotowywania posiłków, stosowania diety lekkostrawnej:
- Masło,
- Oleje roślinne,
- Oliwa,
- Jogurt,
- Maślanka,
- Jajka (w różnych postaciach, w tym i omlety),
- Chude mięsa (te najlepiej w małych ilościach),
- Ryby (sola, szczupak, sandacz, dorsz, leszcz),
- Owoce dojrzałe bez skórki i pestek (banany, truskawki, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze),
- Warzywa gotowane (dynia, marchewka, buraki, kabaczek, groszek i fasolka szparagowa),
- Warzywa surowe (pomidory bez skórki, marchew tarta z jabłkiem, sałata, cykoria),
- Dżemy bez pestek,
- Miód,
- Kompoty owocowe,
- Kisiele,
- Przyprawy (cukier, koperek, kminek, cynamon, sól, sok z cytryny),
- Napoje (soki owocowe rozcieńczone, warzywne, woda niegazowana mineralna).
Wystrzegaj się produktów, które sprzyjają powstawaniu wzdęć, są to przede wszystkim:
- Groch,
- Kalafior,
- Kapusta,
- Brukselka,
- Soczewica,
- Soja,
- Pszenica,
- Grzyby,
- Cebula,
- Czosnek,
- Grube kasze,
- Mocna kawa,
- Napoje gazowane,
- Pieczywo pełnoziarniste.
Przykładowy jadłospis:
- Śniadanie- wafle ryżowe z dżemem, słaba herbata 250ml, banan
- II śniadanie- dwa wafle ryżowe, 1 szklaka soku pomarańczowego,
- Obiad- zupa jarzynowa (składniki dowolne z jadłospisu), ziemniaki puree, filet z piersi kurczaka ugotowany na parze, gotowana marchew, liść sałaty, szklanka wody niegazowanej mineralnej
- Podwieczorek- 1 szklanka kompotu z jabłek, cztery herbatniki, trzy truskawki, jabłko
- Kolacja- ryba ugotowana na parze, sałatka z tartej marchwi i jabłka, szklanka słabej herbaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz