Warto wiedzieć, iż wszystkie produkty zewnętrzne jak szampony, czy odżywki nie wystarczą do pielęgnacji. Należy bowiem także działać od środka. Jest to najlepszy sposób na walkę z niedoskonałościami naszego ciała.
Najbardziej wskazanymi produktami są:
- kasze
- ziarna
- jogurt naturalny
- brokuły
- rzodkiewka
- kalafior
- banany
- filet z kurczaka
- bób
Przykładowy jadłospis
Dzień I
- I śniadanie: 1 szklanka soku z marchwi i pomarańczy, 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 1 ugotowane jajko na twardo z 1 małą łyżeczką majonezu, troszkę groszku z puszki i 2 łyżki stołowe rzeżuchy.
- II śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, niewielki banan.
- Obiad: 1 szklanka soku z jabłek, 3 średniej wielkości ziemniaki, uduszony lub usmażony z małą cebulą plasterek polędwicy z mięsa wołowego, 0,2 kg brokułów z małą łyżeczką masła i bułki tartej.
- Podwieczorek: miseczka galaretki truskawkowej z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
- Kolacja: średniej wielkości jabłko, 2 plasterki razowego pieczywa, sałatka przygotowana z odrobiny zielonej sałatki, kilku główek rzodkiewki, niewielkiej cebuli, szczypiorku (doprawiona 1 łyżką stołową oliwy z oliwek).
Dzień II
- I śniadanie: grahamka posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 2 cienkie plasterki sera żółtego, trochę papryki, 2 łyżki stołowe rzeżuchy, kubek kakao posłodzony odrobiną cukru.
- II śniadanie: kilka łyżek stołowych awokado pokrojonego w drobną kostkę, wymieszanego z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
- Obiad: 1 niewielki filet z kurczaka usmażony saute, parę pieczarek usmażonych na 1 łyżce stołowej oliwy, 0,5 torebki ryżu ciemnego, surówka (7 łyżek stołowych) z pora, jabłka, majonezu i jogurtu.
- Podwieczorek: morele suszone (50 g).
- Kolacja: bułka kajzerka posmarowana małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.
Dzień III
- I śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
- II śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
- Obiad: 8 łyżek stołowych fasolki przygotowanej po bretońsku, kilka kęsów pieczywa jasnego, kubek maślanki.
- Podwieczorek: 1 średniej wielkości kiść winogron.
- Kolacja: 2 kromki chleba razowego posmarowanego odrobiną masła, sałatka przygotowana z kilkunastu łyżek poćwiartowanych brokułów, 4 łyżek stołowych kukurydzy z puszki i 1 łyżki majonezu light.
Dzień IV
- I śniadanie: kubek soku z czarnej porzeczki, 2 kromki chleba razowego posmarowane 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, sałatka przygotowana z kilku łyżek stołowych podsmażonych pieczarek, kilku łyżek stołowych czerwonej szparagowej fasoli, małego kawałka czerwonej papryki konserwowej, odrobiny natki pietruszki, 3 łyżek jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu.
- II śniadanie: sezamki (1 małe opakowanie), 1 kubek mleka najwyżej 1,5 %.
- Obiad: miseczka zupy z kalafiora, mały kawałek bitki z mięsa wołowego z jarzynami, 0,5 torebki gryczanej kaszy, 1 łyżka stołowa chrzanu, trochę brukselki z 1 małą łyżeczką masła.
- Podwieczorek: spory banan usmażony razem z małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.
- Kolacja: 3 kawałki podpieczonego w tosterze chleba, kubek truskawek wymieszany z połową szklanki maślanki i 1 małą łyżeczką cukru.
Dzień V
- I śniadanie: 2 plastry pieczywa jasnego, jajecznica przygotowana z dwóch jajek, 3 łyżek posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżki stołowej chrzanu, szklanka soku z pomarańczy.
- II śniadanie: trochę ciasta drożdżowego.
- Obiad: niewielki kawałek duszonego mięsa wieprzowego, około 6 łyżek stołowych bobu, surówka (6 łyżek stołowych) przygotowana z marchewki, jabłka i odrobiny chrzanu, kubek kompotu wiśniowego.
- Podwieczorek: Sałata owocowa przygotowana z dużego kiwi, 1 brzoskwini, 1 łyżki stołowej płatków migdałowych, skropiona z sokiem z cytryny.
- Kolacja: 0,5 małej miseczki musu z jabłek połączonego z 1 łyżką stołową rodzynek, 1 mały plasterek chałki.
Dzień VI
- I śniadanie: kubek soku z ciemnej porzeczki, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego niewielką ilością masła, trzecia część twarożku urobionego z rzodkiewką, odrobiną pora, 2 łyżkami stołowymi rzeżuchy, 1 łyżką stołową chrzanu i odrobiną jogurtu naturalnego.
- II śniadanie: pełna miseczka owoców zalanych galaretką truskawkową.
- Obiad: szklanka soku z pomidorów, niewielkiej wielkości wątróbka wieprzowa usmażona saute, 0,5 torebeczki jęczmiennej kaszy, kilka łyżek stołowych marchwi z groszkiem.
- Podwieczorek: pokrojony, średniej wielkości grejpfrut, połączony z 2 łyżkami stołowymi posiekanych włoskich orzechów.
- Kolacja: 2 kawałeczki pełnoziarnistego ciemnego pieczywa posmarowane małą łyżeczką masła, sałatka przygotowana z 1 dużego pomidora, małej cebuli, 1 łyżki stołowej chrzanu i kilku łyżek stołowych śmietany.
Dzień VII
- I śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, dwa cienkie plastry ugotowanej szynki wieprzowej, cienki plasterek sera żółtego, niewielki ogórek, 1 łyżka stołowa chrzanu.
- II śniadanie: połowa miseczki kisielu truskawkowego, 1 średniej wielkości jabłko.
- Obiad: kilka łyżek stołowych gulaszu wołowego z paroma pieczarkami, kilka drożdżowych pyz, około 5 łyżek stołowych buraków .
- Podwieczorek: mały jogurt smakowy połączony z 3 łyżkami stołowymi muesli, spora pomarańcza.
- Kolacja: 2 plastry razowego pieczywa (z dodatkiem soi i ziaren słonecznika) posmarowanego 1 małą łyżeczka masła, połowa puszki tuńczyka w sosie własnym, trochę papryki konserwowej, odrobina posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz