Przykładowy jadłospis:
Dzień I
- Śniadanie: mały, odtłuszczony jogurt naturalny bez dodatku cukru, 1 banan, niewielka mandarynka, 1 mała łyżeczka rodzynek, 1 łyżka stołowa otrębów owsianych,
- II śniadanie: 1 kawałeczek pieczywa razowego, trzecia część serka do kanapek light o smaku naturalnym, orzech włoski przekrojony na pół,
- Obiad: kurczak w glazurze z ryżem i brokułami,
- Podwieczorek: 1 plasterek ananasa, 2 suszone śliwki,
- Kolacja: sałatka z migdałami.
Dzień II
- Śniadanie: kubeczek naturalnego jogurtu bez dodatku cukru wymieszanego z 3 łyżkami stołowymi owocowych muesli i 2 włoskimi orzechami, 1 gruszka,
- II śniadanie: 1 kawałeczek pieczywa pełnoziarnistego, mała część twarożku chudego, 5 sporej wielkości rzodkiewek, trochę kiełków słonecznika,
- Obiad: bitki wołowe z kaszą i burakami,
- Podwieczorek: sałatka: pokrojone 1 średniej wielkości jabłko i dużą mandarynkę należy wymieszać skropić sokiem z cytryny. Połączyć to dokładnie z 1 małą uprażoną na patelni łyżeczką pestek z dyni,
- Kolacja: 1 kawałeczek pieczywa pełnoziarnistego, 1 ugotowane na miękko lub twardo jajko, 2 cienkie plastry chudej wędliny, połowa średniej wielkości papryki, 1 niewielki ogórek.
Dzień III
- Śniadanie: 1 opakowanie serka light wymieszanego z różnymi ziarnami (150 g), 1 kawałek pumpernikla, 1 suszona figa i morela, 1 mała łyżeczka miodu,
- II śniadanie: 3 małe kawałeczki grejpfruta, 1 średniej wielkości kiwi, połowa niewielkiej pomarańczy, 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu bez dodatku cukru,
- Obiad: tuńczyk z warzywami,
- Podwieczorek: 2 suszone śliwki, 1 plasterek ananasa,
- Kolacja: sałatka z jajkiem i grzankami.
Przepisy dań spożywanych w diecie na dobry humor
Kurczak w glazurze z brokułami i ryżem
Składniki- 15 dag fileta z kurczaka
- 1 mała łyżeczka musztardy
- 1 mała łyżeczka miodu
- Trzecia część soku z cytryny
- Otarta skórka cytrynowa
- 0,5 dużego ząbka czosnku
- Pieprz do smaku według uznania
- Duża garść brokułów
- 1 mała łyżeczka sezamu
- 0,5 torebki ciemnego ryżu.
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka należy naciąć 3 razy.
- Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj w niskim naczyniu z pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową oraz miodem. Natrzyj tą masą mięso i pozostaw w misce na pół godziny.
- Mięso wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około pół godziny.
- Filet należy podawać z powstałym sosem, prażonym sezamem oraz brokułami blanszowanymi.
Sałatka z migdałami
Składniki- 6 pomidorków koktajlowych
- 10 dag ogórka
- 1 łodyga naciowego selera
- 1 niewielka cebula
- 2 dag białego sera
- 10 migdałów
- 1 zbożowy sucharek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Parę liści kolendry świeżej
- 1 łyżka stołowa rzeżuchy
Przygotowanie:
- Migdały smaż przez około 3 minuty na oliwie z oliwek, aż do złotego koloru.
- Wyłóż je na ręcznik papierowy, osusz i posiekaj na większe kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój na krążki. Dodaj do niej selera, pomidory i ogórka. Wszystkie warzywa smaż na patelni przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Jarzyny zdejmij z ognia i połącz z resztą składników. Całość dopraw według uznania.
- Po przełożeniu na talerz, sałatkę oprósz białym twarogiem oraz migdałami. Na koniec skrop ją sokiem z cytryny.
- Sałatkę tą należy podawać razem z sucharkiem.
Bitki wołowe z kaszą i buraczkami
Składniki
- 10 dag polędwicy wołowej
- 1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Parę łyżek nietłustego bulionu
- Liść laurowy
- 50 g gryczanej kaszy (połowa woreczka)
- Około 7 malutkich konserwowych buraczków
- 3 konserwowe ogórki
- 0,5 łyżki stołowej oliwy, sok z cytryny
- Posiekany drobno koper
- Zioła, przyprawy do smaku według uznania
Przygotowanie:
- Pokrój polędwicę na plastry i rozbij je na cienko tłuczkiem. Delikatnie je skrop odrobiną soku z cytryny i zostaw na jakiś czas w zimnym miejscu.
- Następnie tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na patelni na małej ilości tłuszczu.
- Dodaj do tego liść laurowy, podlej bulionem i duś na małym ogniu.
- W tym czasie utrzyj buraczki na tarce, połącz je z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem, oliwą zieleniną i przypraw.
- Kaszę ugotuj na sypko i podawaj razem z mięsem.
Tuńczyk z warzywami
Składniki- 15 dag fileta z tuńczyka
- Połowa niewielkiej cukinii
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 mała łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
- 2 czubate łyżki stołowe kuskusa
Przygotowanie:
- Tuńczyka i oliwę z oliwek przełóż do foliowego woreczka. Tuńczyk powinien być dobrze natarty. Zostaw go w chłodnym miejscu na pół godziny.
- Obierz i przekrój w pół cukinię. Usuń gniazda nasienne.
- Następnie paprykę i cukinię pokrajaj na drobną kosteczkę. Połącz je z natką pietruszki raz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku według uznania i pozostaw na jakiś czas.
- Tuńczyka przełóż na ruszt, oprósz warzywami marynowanymi. Grilluj go przez około kwadrans.
- Tak przygotowanego tuńczyka należy podawać z kuskusem.
Sałatka z jajkiem i grzankami
Składniki- Ugotowane na twardo 1 jajko
- 1 spory pomidor
- 0,5 bułki grahamki
- Parę listków sałatki zielonej
- 15 dag małej wielkości pieczarek
- 0,5 małej łyżeczki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- Przyprawy, zioła do smaku według uznania
Przygotowanie:
- Bułkę pokrój na małe cząstki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni do momentu uzyskania złotego koloru.
- Ugotowane jajko pokrój w drobne kawałeczki, pomidora w ósemki, a pieczarki w cienkie plasterki. Sałatę zielona natomiast rękami porwij.
- Wszystko razem ze sobą połącz, dodaj pozostałe składniki, a na koniec przypraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz