Aby móc zniwelować te wszystkie braki i niedociągnięcia, musisz zastosować poszczególne zasady.
- Wprowadź do swej diety produkty z dużą zawartością wapnia. Pamiętaj, że ten pierwiastek jest idealny dla pań, które stosują dietę, ponieważ wspomaga on proces odchudzania. Dodatkowo dzięki wapniowi dbasz o prawidłową budowę kości. Niestety panie o figurze typu „gruszka” mają problemy ze stawami, przede wszystkim biodrowymi. Ten pierwiastek wówczas im najlepiej pomoże. Staraj się codziennie pić niskotłuszczowe jogurty, kefir, spożywaj chudy twaróg. Pamiętaj również o tym, że dużo wapnia znajduje się w tofu i soi.
- Jedz przynajmniej 2-3 razy w tygodniu ryby. W rybach, zwłaszcza morskich, bardzo dużo jest wapnia i świetnie przyswajalnego białka. Ryby to także bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3. Ten składnik dań poprawi pracę stawów, a także idealnie wpłynie na ochronę serca.
- Jak najczęściej staraj się spożywać warzywa. Jest to prawdziwe bogactwo witaminy C. To właśnie ona pomaga w wytwarzaniu kolagenu, który odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane. To pobudzi twój układ pokarmowy do pracy. Przede wszystkim wskazane są brokuły, selery, marchew, pory, buraki, warzywa strączkowe, a także i kiełki. Staraj się również spożywać owoce bogate w witaminę C, czyli wszelkiego rodzaju cytrusy, porzeczki, jagody i jabłka.
- W czasie kuracji wypijaj codziennie minimum 2 litry wody. Woda mineralna, niegazowana usprawnia proces trawienia i oczywiście pomoże ci nieco oszukać głód. Staraj się ją spożywać małymi porcjami między posiłkami.
Przykładowy jadłospis:
I dzień
- I śniadanie- koktajl owocowy z bananem (szklankę kefiru miksujemy z kilkoma migdałami i 1 bananem), 1 kromka chleba pełnoziarnistego, plaster szynki, kiełki
- II śniadanie- szklanka soku pomarańczowego, bądź jabłkowego, 1 kromka pieczywa razowego z serkiem tofu
- Obiad- 15 dag cielęciny uduszonej w sosie własnym, sałatka z gotowanych buraczków (bez zasmażki), 3 łyżki pęczaku lub innej kaszy, herbata z cytryną
- Podwieczorek- omlet z 1 jajka, 1 białka, 2 płaskich łyżek mąki pszenno żytniej – usmaż omlet na 1 łyżce oleju, 250 ml maślanki owocowej
- Kolacja- 15 dag gotowanej lub upieczonej ryby, surówka z jabłka, selera z dodatkiem jogurtu naturalnego, kromka chleba pełnoziarnistego
II dzień
- I śniadanie- 3 łyżki Müsli, mały jogurt naturalny, starte jabłko
- II śniadanie- 250 ml kefiru lub maślanki, 2 ciasteczka owsiane
- Obiad- 15 dag indyka, gotujemy gulasz, dorzucamy 2-3 ziemniaki ugotowane na wodzie, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, woda mineralna lub herbata bez dodatku cukru
- Podwieczorek- 250 ml świeżego soku z pomarańczy, mały serek homogenizowany
- Kolacja- 250 ml świeżego soku z pomarańczy, mały serek homogenizowany
III dzień
- I śniadanie- kromka razowego chleba, 100 g chudego twarogu, surówka z chrzanu, marchwi, herbata osłodzona łyżeczką miodu
- II śniadanie- połowa grejpfruta, 250 ml kakao
- Obiad- 150 g filetu z łososia lub dorsza duszonego z dodatkiem warzyw, 2 pieczone ziemniaki, 250 ml wody mineralnej lub soku grejpfrutowego
- Podwieczorek- 250 ml soku z pomarańczy, 1 jabłko
- Kolacja- 250 ml świeżego soku z pomarańczy, mały serek homogenizowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz