Dieta w pierwszym dniu obejmuje posiłki bogate w witaminy z grupy A, C i F oraz błonnik. Natomiast w drugi dzień spożywamy produkty pełnowartościowe, dostarczające wielu ważnych składników odżywczych.
By efekt trwał dłużej, należy zmienić sposób odżywiana się. Powinien być on zdrowy i ustabilizowany.
Przykładowy jadłospis
Dzień I (sobota)
Główne składniki to błonnik o działaniu oczyszczającym oraz przeciwutleniacze.- Śniadanie: kawa z
mlekiem lub herbatka zielona, sałatka: 1 mandarynka, kiwi, plasterek
ananasa, 0,5 opakowania jogurtu z owocami typu light, 3 łyżki stołowe
otrębów, 1 mała łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, 1 garstka
kiełków kapusty czerwonej
Dostarcza ono przeciwutleniaczy oraz bromeliny. Dzięki temu skóra nabiera blasku oraz łatwiej jest się pozbyć nadmiaru tłuszczyku. - II śniadanie: sałatka: 0,5 grejpfruta, pomarańcza, 1 łyżka stołowa otrębów owsianych, kiełki rzodkiewki.
Bogate w błonnik, który usuwa zbędne (toksyczne) składniki z organizmu. - Obiad:
homogenizowany waniliowy serek, 1 mała łyżeczka siemienia lnianego, 3
łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka stołowa rodzynek – wszystko razem
wymieszane.
Dostarczy niezbędnych witamin oraz łatwostrawnych białek, które mają na celu poprawę metabolizmu. - Kolacja: sałatka:
brzoskwinia w kawałkach, mandarynka, kiwi, kilka winogron ciemnych, 1
łyżka stołowa naturalnego jogurtu, 1 mała łyżeczka siemienia lnianego, 3
łyżki otrębów owsianych – całość wymieszać i posypać kiełkami
rzodkiewki.
Pełna witamin, które mają działanie oczyszczające.
Dzień II (niedziela)
Główną rolę odgrywają tu składniki mineralne.- Śniadanie: muesli
przygotowane z: 1 średniej wielkości pomarańczy, 1 kiwi, odrobiny
rodzynek, 3 łyżek stołowych otrębów owsianych, 1 łyżki stołowej
pszennych otrębów, kiełków słonecznika, wymieszane z jogurtem naturalnym
(150 g).
Bogate w kilka ważnych minerałów, które mają za zadanie wzmacniać kości, korzystnie wpływać na system nerwowy oraz regulować uczucie apetytu. - II śniadanie:
szósta część melona, kilka stołowych łyżek odtłuszczonego
homogenizowanego serka (np. waniliowego), 1 łyżka stołowa pszennych
otrębów.
Dostarcza potasu, który pomaga w pozbyciu się nadwyżki wody zatrzymanej w organizmie. - Obiad: 1 szklanka
razowego makaronu – ugotować, 15 dag upieczonego fileta drobiowego
(najlepiej z kurczaka) z ziołami, sałatka: szpinak, roszponka, mieszanka
kiełków, doprawiona sosem winegret.
Naszpikowany cynkiem oraz magnezem, które wpływają na wzmocnienie naturalnej odporności. - Kolacja: kilka
główek rzodkiewek, 1 ogórek świeży, kawałki pomidorka, naciowy seler,
parę listków cykorii – wszystkie warzywa chrupiemy, połowa kubeczka
naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżymi ziołami, 1 kawałek pieczywa
pełnoziarnistego.
Dawka witamin i minerałów w niej zawarta zapobiega dolegliwościom sercowym, pomaga w odchudzaniu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz